steengoed gres porcellanato

Gres porcellanato

een steengoed product

Van grondstof tot biscuit

Tegels van porcellanato (porselein steengoed) worden verkregen volgens de werkwijze van sinteren van keramische klei, veldspaat, kaolien en zand. Deze grondstoffen worden eerst gemalen en met water gemengd tot ze in suspensie komen, wordt dan fijn verneveld en gedroogd (sproeidrogen) tot een homogeen fijnmazig poeder welke geschikt is om in zijn bakvorm te persen.

Biscuit wordt vloertegel

Na het persen komt het bakken. Het bakken vindt plaats bij een temperatuur van ongeveer 1250 ° C in lange ovens tot wel 140 meter lang waarbij de geperste grondstof geleidelijk op maximale temperatuur wordt gebracht, en daar gedurende ongeveer 25-30 minuten opblijft om tot een masieve massa te smelten. Daarna wordt de tegel altijd geleidelijk afgekoeld tot kamertemperatuur. Het bakproces bepaalt de eind kwaliteit van het keramiek met bijbehorende typische kenmerken van slijtvastheid, watervastheid en duurzaamheid .

Kwaliteit controle

Tijdens het bakproces, kunnen er verschillende vervormingen optreden . De grootte (formaat) krimp na het afbakken is ongeveer 7%, waarbij de grotere producten (60×60 cm, 120x120cm) meestal in maat worden aangepast doormiddel van nat slijpen. Aan het einde van de bakfase worden de tegels uitgesplitst per klassen van (maatvoering) kaliber en (kleur) toon . Materiaal dat niet voldoet aan de door de fabrikanten samen afgesproken iso eisen wordt gedegradeerd tot  tweede of derde keus of zelfs tot grondstof voor nieuwe productie.

huidige staat van maat mogelijkheden

Met de huidige productietechnieken worden tegels verkregen met afmetingen variërend van 5×5 tot 180×180 cm, met een dikte 7 tot 20 mm, deze kunnen geglazuurd of ongeglazuurd (verglaasd of onverglaasd) zijn. Het mengsel van porselein dat normaliter lichtbeige van kleur is. kan worden gekleurd tijdens de fasen van het sproeidrogen. waarbij het eindproduct massief van kleur wordt met uitstekende  product eigenschappen zowel voor privégebruik als zeker ook voor openbaar gebruik geschikt.